Видове иновации и държавна подкрепа в областта на европейските креативни територии: литературен преглед (Научни трудове на УНСС, 2024)
Креативните територии са една от актуалните теми, която привлича вниманието на изследователите през последното десетилетие. Някои от изследванията в тази научна област се фокусират върху културното наследство, а други върху икономиката и творческата индустрия, в това число интелигентните и креативни градове. Настоящото изследване има за цел да открие различните иновации в европейските креативни територии и правителствените регулативни механизми за тяхното стимулиране. За постигане на тази цел е проведен систематичен преглед на литературата. Формирани са следните два изследователски въпроса: Q1: Кои са ключовите иновации създадени в европейските креативни територии?; Q2: Кои са основните регулативни механизми на европейските правителства за развитие на европейските креативни територии? В резултат на изследването са посочени 11 иновации, създадени в европейските креативни територии и 7 регулативни механизми за стимулиране на тези територии. Кратко заключение е представено в края на разработката.