Пазар и свобода (Научни трудове на УНСС, 2024)
Статията се фокусира върху свободата като една от основните ценности на институцията на пазара. Целта на анализа е да концептуализира свободата на пазарния актьор да преследва собствения си интерес като органична част от жизнената стратегия на човека. Специално място е отделено на връзката между пари и свобода, която е структуроопределяща за ролевия ансамбъл на човека и в определени случаи води до социално изключване. Предложеният анализ може да послужи за разработване на теоретичен модел за емпирично изследване на субективните оценки за свободата, която институцията на пазара предоставя на човека за реализиране на жизнената му стратегия.