Корпоративната социална отговорност в търговията в контекста на принудително преместване на хора (Научни трудове на УНСС, 2023)
Преместването на хора против тяхната воля се увеличава през последните десетилетия. Милиони напускат принудително домовете и родината си, за да спасят своя живот и този на близките си, а завръщането им у дома – отнема години. Правителствата на приемащите държави, посредством своите политики, са водещи в овладяване на хуманитарните кризи, осигурявайки защита, подслон и храна на нуждаещите се, а търговският сектор е с основен принос при включването им като икономически участници в общността. Търговията и услугите – една от най-гъвкавите и адаптиращи се сфери, чрез ангажиментите си в областта на корпоративната социална отговорност, подпомага и предоставя възможност за бързо включване на търсещите международна закрила на пазара не само като потребители, но и като равноправни участници на пазара на труда.