Компетентности в специализирания немски език и този в професията (Научни трудове на УНСС, 2023)
Статията разглежда аспекти на проблема, как чуждоезиковите компетентности в работна среда се съчетават в понятието професионална комуникация. Тя се отграничава от понятията за специализиран и професионален език посредством описание на нужни за конкретна работна ситуация езикови и извън езикови умения. За целта се разглежда примерна работна ситуация чрез дескриптори на Общата европейска референтна рамка за изучаване на чужди езици. Обръща се внимание на актуализирането ? и разширяването на понятията „говорене“, „писане“, „четене“ и „слушане“ до „умения и стратегии“ за тях. Споменават се най-важните тенденции в професионалната комуникация според актуални изследвания: динамизиране, диференциране и децентрализиране в езиковото обучение за професията.