Стратегически аспекти на корпоративната социална отговорност на търговския бизнес (Научни трудове на УНСС, 2023)
Корпоративната социална отговорност се възприема като част от стратегическата насоченост на търговските компании за постигане на устойчиво развитие и повишаване на конкурентоспособността. В статията са разгледани различни формулировки с цел изясняване природата на корпоративната социална отговорност и ролята на търговските компании за внедряването й във веригата на доставки. Направен е фрагментарен анализ на част от дейностите, предприети от търговските вериги, работещи на българския пазар през призмата на стратегическа матрица за обследване на корпоративната социална отговорност. В резултат на това е изведена класификация на използваните стратегии за корпоративна социална отговорност от изследваните търговски компании.