Политиката за разширяване на Европейския съюз - настояще и бъдеще в контекста на войната в Украйна 2022 (Научни трудове на УНСС, 2023)
Целта на разработката е да разгледа настоящето и бъдещето на политиката за разширяване на Европейския съюз, в контекста на комплексните реалности, свързани с войната в Украйна и новите инициативи и концептуални идеи на ЕС относно Стратегията за разширяването от 2018 г., новата методология за присъединяване от 2020 г., концепциите за поетапно интегриране към ЕС с преходната клауза за консолидиране, за Европейска политическа общност и нов Европейски конвент. За целите на изследването са използвани различни методи на анализ. Сред тях са: иновативен подход за „мислене чрез портфолио“, разкриващ степента на новаторски дух на ЕС за създаване на нови траектории на взаимодействие със страните от Западните Балкани и Източното партньорство, и поставящ акцент върху важността от намаляване на риска така, че горепосочените инициативи да бъдат припознати като възможност, а не препятствие за европейската перспектива; експериментално използване на изкуствен интелект от научно-изследователската лаборатория „OpenAI“ при разработката на потенциални сценарии за бъдещето на политиката за разширяване в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.Студията има своята добавена стойност с оглед на предстоящите европейски избори през 2024 г., нарастващите геополитически стремежи на Русия и Китай в източна и югоизточна Европа, необходимостта от подготовка както на ЕС, така и на страните кандидати за бъдещи разширявания и за предизвикателствата на утрешния ден.