Счетоводната система на България и представяне на нетекущите активи – историческа ретроспекция (Научни трудове на УНСС, 2023)
В изследването се представят становища за същността на счетоводната система. Обективната връзка на счетоводната система с икономическата действителност обособява функциониращия й модел. В историческото развитие на България са се оформили три модела на счетоводна система. В изследването се представят подходите за създаване на счетоводна информация за нетекущите активи след Освобождението на България до днес в методологичен аспект. Разгледани са стопанските операции за тяхното придобиване, амортизиране, продажба, възстановяване, поддържане и експлоатация. Направен е сравнителен анализ с актуалната методология, съгласно Националните счетоводни стандарти. Резултатът е установено сходство и различия в прилаганите подходи при счетоводната интерпретация на нетекущите активи на предприятието.