Сходства и различия в развитието на българската и естонската отбранителни индустрии след приемането им в НАТО (Научни трудове на УНСС, 2023)
Развитието на българската отбранително-технологична индустриална база е стратегически важно за Република България и оказва позитивно влияние върху други сфери на националната икономика. След разпадането на двуполюсния модел и Варшавския договор България се изправи пред огромното предизвикателство на трансформира икономиката си, включително своята отбранителна индустрия, което продължава да бъде съпътствано от редица проблеми. В тази връзка настоящата студия цели чрез проучване и анализиране на опита на Естония в развитието на отбранителна ? индустрия като добра практика, да се откроят конкретни действия, които българската държава да приложи и чрез които да подобри развитието на своята отбранителна промишленост.