Професор Тотю Тотев – с поглед към бъдещето (Научни трудове на УНСС, 2023)
В статията се изследват две от произведенията на проф. Тотев, в които той защитава тезите си, свързани с развитието на предмета и метода на счетоводството в унисон с развитието на икономическите реалности на България, но с поглед в бъдещето свързано с въздействието на човешката дейност върху околната среда, ефекта от развитието на информатиката и електронните технологии и потребността от информация.Представени са конкретни, научно обосновани от проф. Тотев теоретични становища, подкрепени с практико-приложни решения, най-открояващите от които се отнасят до необходимостта от създаване на счетоводна информация за използването на природните ресурси; свързаните с това използване ефекти върху околната среда; измерването на разходите, които следва да бъдат направени от предприятието за опазване или възстановяване на околната среда.Като се има предвид, че изследваните трудове са публикувани през 1979 г. и през 1983 г. в статията е направено адресиране към някои от съвременните отговори на тезите, защитени от проф. Тотев, в т.ч. за бъдещето на счетоводството, за самостоятелното развитие и на счетоводството и на информатиката, и на електронните технологии както и на актуалната синергия между тях с цел удовлетворяване на информационните потребности на ползвателите на информацията от финансовите отчети на предприятието.