Въпроси на анализа на стопанската дейност в научното творчество на професор Коста Пергелов (Научни трудове на УНСС, 2023)
Професор Коста Пергелов е виден български учен в областта на счетоводната наука, теорията и практиката на счетоводството. В центъра на своите изследвания проф. Пергелов е поставил теорията на счетоводството като висша форма на конкретно знание, която е подчинена на законите на общественото развитие. Следвайки тази позиция той е подчертал, че не може да се вникне дълбоко в същността на процесите и явленията, които са обект на изследването, ако не се познават общите закони за развитието на природата и обществото. Това е дало основание в своите научни изследвания проф. Пергелов да включи онези постановки на общата теория на познанието, които намират приложение в счетоводната теория и повишават нейната ценност и полезност за управлението на предприятията и икономиката на страната.В своето научно творчество и изследвания проф. Пергелов е разгледал и редица въпроси на теорията и практиката на анализа на стопанската дейност. Целта на тази статия е именно да се представят разсъжденията и вижданията на проф. Пергелов в тази област от научното познание – анализа на стопанската дейност. Още повече, че те могат да се определят като фундаментални и напълно приложими в съвременните условия на пазарно стопанство.В статията са систематизирани научни постановки в творчеството на проф. Пергелов по въпросите на анализа на стопанската дейност на предприятията. Обобщени са редица негови мисли и съждения с важно значение за развитието на теорията и практиката на анализа на стопанската дейност, като например относно: същността на анализа на стопанската дейност и неговото информационно осигуряване; използването и ефективността от използването на производствените ресурси на предприятията; себестойността на промишлената продукция и елементите от нейния състав; печалбата; рентабилността; финансовото състояние на предприятията и др.