„Новата нормалност“ и уроците от историята на пазара на акции (Научни трудове на УНСС, 2022)
Целта на тази научна разработка е да изследва сегашната ситуация на пазара на акции и неговите ценови равнища на фона на историческите спекулативни ценови балони на този пазар. Изследването е развито в контекста на разбирането за т. нар. „нова икономика“, внушаващо т. нар. „нова нормалност“, което е доста широко разпространено през последните около две десетилетия, за да оправдава нетипично високите ценови индекси и пазарни коефициенти на американския пазар на акции. В случая не става въпрос за новите нормалности в резултат на сътресенията предизвикани от сегашната пандемия с COVID-19, която постави началото на съществени трансформации в средата за правене на бизнес.Водещата хипотеза е, че настоящият пазар на акции в САЩ е просто в поредния ценови балон и никакви фактори и променливи от типа „нова нормалност“ не могат да докажат, че пазарът е правилно оценен. Във връзка с това е направен исторически преглед на по-големите спекулативни балони от по-далечната и от по-новата история на пазара на акции. Анализирани са зараждането, развитието и основните характеристики на тези ценови балони. Една от задачите е да се провери дали някои от характеристиките и погрешните схващания от миналото се повтарят на сегашния пазар на акции. Използвани са съпоставими индикатори като коефициентите „цена-печалба“ (PE). Изследването застъпва също и фундаменталните променливи, понеже се очаква те да диктуват ценовите равнища, а същевременно именно тези фундаментални променливи биват засегнати от вижданията за „новата нормалност“ на пазара на акции. Резултатите сочат, че уроците от историята на пазара на акции като цяло не са научени и на настоящия етап са налице предпоставките за поредния ценови балон.