След Афганистан – нов глобален ред или нов глобален хаос? (Научни трудове на УНСС, 2022)
В статията са сравнени стратегиите на Вашингтон, Лондон и Париж за Индо-Тихоокеанския регион (обект на анализа), който след оттеглянето на САЩ от Афганистан се очертава като стратегическа зона на конфронтация, чиято динамика в голяма степен ще определя глобалната стабилност/нестабилност. Проблематизиран е тристранният пакт AUKUS като алтернатива на Quad, в който Великобритания е извън регионален играч, заявяващ сериозни амбиции в Индо-Пасифика. Целта е да се проследят тенденции, които ще рефлектират и върху бъдещето на Европейския съюз.