Спазване на професионални стандарти при огласяване на информация от социологически изследвания (Научни трудове на УНСС, 2022)
Студията представя сравнителен анализ на утвърдените и прилагани професионални стандарти при огласяването на данни от социологически изследвания, с акцент върху допитванията до общественото мнение. Този анализ е ориентиран в три посоки: 1) описание на професионалните стандарти на някои международни асоциации, които поставят основите на прилагането на етични принципи и спазването на такива стандарти в сферата на допитванията до общественото мнение; 2) проследяване на дискусията на българската професионална общност и по-специално дейността на Българска социологическа асоциация, свързана с утвърждаване на модели на професионални стандарти при огласяване на данни от предизборни изследвания; 3) анализ на публикуваните от изследователските агенции в България резултати от предизборни изследвания в периода 2014 – 2021 г. чрез изготвен инструмент за мониторинг, търсещ отговор на въпроса: до колко е законосъобразно и в съответствие с професионалните стандарти представянето и огласяването на данни от социологически (предизборни) изследвания в предизборните кампании. Проследено е дали и по какъв начин изследователските агенции и центрове представят паспорта на изследванията, резултати от които огласяват. Основните индикатори за наблюдение са изведени от Изборния кодекс, от етичните кодекси и становища на ESOMAR, БСА, БАМОР и АБРО и включват: възложител, изпълнител, финансиране, паспорт в каре, допустима грешка, период на провеждане, извадка – обем, метод, представителност, метод на регистрация, процент неотговорили, претегляне, сравнимост, формулировка на въпроса, посочена база на показаните дялове за отделните партии и място на публикацията.