Инициатива на ЕС за регулация в областта на минималната работна заплата – възможности и предизвикателства (Научни трудове на УНСС, 2022)
Целта на настоящата статия е да изследва въпроса с предложението за регулация на минималните работни заплати в ЕС. През октомври 2020 г. Европейската комисия представи проект на директива за минималната заплата в ЕС, която цели да осигури на работещите достойно заплащане на труда. Задачите на разработката са да оцени настоящата ситуация с минималните заплати в ЕС, очакваните ефекти от директивата и основните предизвикателства, свързани с нейното прилагане. Методологията включва сравнителен анализ, статистически анализ, индукция и дедукция. Основните резултати са анализ на предложението за регулация, представяне на различни подходи за определяне на МРЗ, прогнози за ефекта от нейното прилагане.