Новите приоритети в миграционната политика на Европейския съюз (Научни трудове на УНСС, 2022)
Целта на разработката е да дискутира критично Новия пакт за миграцията и убежището на Европейския съюз, който въвежда един нов принцип на гъвкава солидарност, съдържащ две противоположни характеристики – от една страна, задължителна, от другата страна – гъвкава. Квотите на държавите членки ще бъдат заменени от гъвкаво участие в различните аспекти на миграционната политика, което ще даде възможност държавите, които не искат да приемат мигранти, да подпомагат държавите „на първа линия“. Резултатът от изследването представлява обобщение и анализ на новия пакт за миграцията, който обхваща всички сфери и елементи на въпросите, свързани с миграцията и задава единен подход и хармонизиране на съществуващото европейско законодателство. Друга част от резултатите от изследването обхващат анализа на новата Многогодишна финансова рамка на Европейския съюз, в която разходите за миграция и управление на границите са повишени до 22,7 млрд. евро, а тези за сигурност и отбрана – до 13,2 млрд. евро.