Регионалната икономическа интеграция в контекста на международните икономически отношения: преглед на литературата в международен план (Научни трудове на УНСС, 2022)
Целта на статията е да представи и анализира критично основните теоретични аспекти на регионалната икономическа интеграция чрез преглед на някои основни автори в областта от международната и българската литература. Обект на изследването са основополагащите теории за регионална икономическа интеграция, а предмет на настоящата разработка е представянето на тяхната еволюция, икономически и политически характеристики. За постигането на тази цел са изпълнени три задачи: 1) анализирана е същността на регионалната интеграция като съществен елемент в системата на международните икономически отношения, 2) изведена е дефиниция на понятията регионализъм и регионализация и 3) проследено е развитието на стария и новия регионализъм, както и най-новите тенденции в регионализма. Статията се ограничава в рамките на теоретичния анализ. Използваните изследователски методи са: историко-логически анализ, сравнителен анализ и анализ на съдържанието. Основната теза се доказва проследявайки развитието на теориите за регионалната икономическа интеграция. Тя показва задълбочаване на отношенията между участниците – явно видим резултат при съпоставката между стар и нов регионализъм, като отношенията се развиват не само в областта на търговията и икономическото сътрудничество, но и в политически план, където се назовават общи стратегически цели за по-голяма обвързаност на социално-икономическите системи. Резултатите от изследването са теоретични обобщения, които осигуряват база за вземането на обосновани решения по отношение на по-нататъшната регионална икономическа интеграция в международен и национален план.