Приложение на иновативни технологии в управленските счетоводни модели в условията на дигитализирана счетоводна система (Научни трудове на УНСС, 2022)
От края на ХХ в. високите технологии динамично навлизат в счетоводната практика. Процесът на дигитализация на счетоводните системи е интензивен и всеобхватен. Приложението на управленски счетоводни модели обаче обуславя различен подход при създаването, обработването и анализа на информацията спрямо този, който традиционно се прилага във финансовото счетоводство. Използването на съвременни технологии в управленското счетоводство създава условия за повишаване на ефикасността и ефективността при осигуряването на информация за удовлетворяване на потребностите на мениджмънта. Основната цел на изследването е да установи степента на приложение на тези технологии и нагласите към тях в практиката в България, въз основа на предимствата им, изведени от авторите. За реализирането ? последователно са приложени няколко метода. Анализирана е информация, осигурена чрез кабинетно проучване. Тя е представена в обобщен обзор на няколко от най-актуалните технологии, които във висока степен повлияват счетоводната система. На негова база са оценени ползите от тези технологии, като са проектирани и възможности за тяхното приложение. Проведено е анкетно проучване за осигуряване на емпирични данни относно използването им в практиката. Въз основа на анализа на данните е осъществена оценка на нагласите относно приноса на тези технологии за прилагането на управленски счетоводни модели.