Поведенчески аспекти в теорията и практиката на управленското счетоводство (Научни трудове на УНСС, 2022)
Настоящата студия отговаря на въпроса „Имат ли бъдеще поведенческите изследвания в управленското счетоводство?“. За родната счетоводна теория нейният принос се свежда до маркирането на поведенческите проблеми като важна изследователска област за бъдещото развитие на управленското счетоводство, а по-общият й принос се състои в логическата обосновка на поведенческите аспекти като иманентно присъща и фундаментална част от теорията на управленското счетоводство. В първата и втората част на разработката са разгледани поведенческите проблеми, които първоначално възникват в англосаксонската практика и теория на счетоводството и в частност на управленското счетоводство. В третата част е обърнато внимание на отделни поведенчески въпроси, разглеждани в българската счетоводна литература. Последната част логически обосновава тезата, че ефективността на управленско-счетоводната функция – нейният принос за разработването и изпълнението на стратегията на организацията – се опосредства от въздействието на управленско-счетоводната информация върху субективните мисловни процеси на потребителите на тази информация.