„Случаят Нидерландия“ и неговите цивилизационни измерения: ситуиране на дебата за прехода към капитализъм (Научни трудове на УНСС, 2021)
Нидерландия се смята за характерен случай за изследване на прехода към капитализъм. В повечето изследвания обаче липса цялостна интерпретация, която синтезира отделните измерения и предоставя обобщена представа на тази комплексна ситуация. Възприемането и следването при разглеждането на ранния капитализъм в Нидерландия на очертаната от М. Вебер и Ф. Бродел цивилизационна перспектива прави това възможно. Дебатът за прехода към капитализъм се използва като методология и интерпретативен форум за идентифициране и сближаване на вижданията на двамата учени. Служи за тяхното доразвитие през призмата на съвременни гледни точки. Като обща картина на епохата през 17 в. се очертава представата, че страната не е била напълно трансформирана в капиталистическа, но процесът е бил в ход. За развитието му са допринесли определени културни, икономически и политически предпоставки и фактори, като то е било в зависимост от тяхната комбинация както във вътрешен, така и в европейски и глобален контекст. Беше установено, че в по-малка степен се откроява ролята на социокултурните измерения на капитализма, което може да се основава както на действителната ситуация, така и на нейното непълно интерпретиране в различните изследвания. Плуралистичното обяснение на прехода към капитализъм прави възможно това предположение да бъде изяснено и използвано при следващи изследвания.