Сравнение между България и Хърватия по пътя към ERM II и банковия съюз на ЕС (Научни трудове на УНСС, 2021)
Последното разширяване на ERM II преди юли 2020 г. бе през 2005 г. След установяването на банковия съюз на ЕС, започнало през 2014 г., е нямало разширяване на ERM II с участие на държава членка на ЕС извън еврозоната. Затова присъединяването на България и Хърватия на 10 юли 2020 г. към ERM II от една страна и към банковия съюз на ЕС чрез механизма на т. нар. тясно сътрудничество с ЕЦБ от друга, представлява специфичен интерес. Участието в тези два механизма е условие за присъединяването към еврозоната и приемането на единната европейска валута. Избраният подход на настоящото изследване е чрез методологията на сравнението да се направят някои основни изводи за пътя на двете страни към тези два важни валутни и финансови механизми на ЕС. Основната цел е да се очертаят характеристиките на присъединяването към тези механизми, което би било от полза и за останалите държави членки на ЕС извън еврозоната, когато започнат конкретни стъпки по посока приемане на еврото. Сравнението между България и Хърватия показва, че техният път към ERM II и банковия съюз на ЕС е доста идентичен. Все пак са налице и някои особености.