Модели на финансиране на научно-изследователската и развойна дейност в Европейския съюз: клъстер анализ (Научни трудове на УНСС, 2021)
Целта на статията е да идентифицира различните модели на финансиране на разходите за научно-изследователска и развойна дейност в Европейския съюз и да дефинира техните характеристики чрез приложението на метода на клъстер анализ. Изследването показва наличие на четири модела в рамките на ЕС, които се характеризират с различно съотношение на източниците на финансиране на НИРД и имат определен географски профил. Въпреки различията, във всички групи страни частният или правителствения сектор се определят като източник на финансиране с най-голям относителен дял. Анализът показа, че моделът с най-висок дял на финансирането от частния сектор осигурява най-високи разходи за НИРД като процент от БВП.