Развитие на политиката за въвеждане на въглеродни данъци: глобални и Европейски измерения (Научни трудове на УНСС, 2021)
Целта на студията е да представи мястото на въглеродните данъци като съвременен метод за остойностяване на емисиите от въглероден диоксид, които се изхвърлят в атмосферата. За постигането на тази цел са изпълнени две задачи: 1) обобщени са ефектите от прилагането на основните съвременни подходи за остойностяване на въглеродните емисии: схемите за търговия с емисии, въглеродните данъци, компенсаторните механизми, финансирането на база резултати за климата и вътрешните цени на въглеродните емисии, определяни от отделни организации; и 2) анализирано е европейското измерение на въглеродните данъци в контекста на идеята за въвеждане на въглероден граничен данък (механизъм) в Европейския съюз. Изследователските методи, използвани в изследването, включват елементи на историко-логическият метод, сравнителният анализ и контент анализа. Резултатите от изследването са обобщения и анализи, които осигуряват база за вземането на обосновани решения по отношение на бъдещото въвеждане на въглеродни данъци в национален и европейски план, както и формулирането на обосновани препоръки по отношение на прилагането на този вид данъци.