Влияние на COVID-19 върху авиокомпаниите и международния туризъм (Научни трудове на УНСС, 2021)
Коронавирусът промени много дейности и сектори, но едва ли другаде те са толкова ускорени, видими и преки, колкото в туристическата индустрия. Ограниченията за пътуване във връзка със здравната криза нанесоха тежки щети на туризма, който има важен принос за всяка икономика. Към април 2020 г. авиоиндустрията отчита 80% спад в полетите в сравнение със същия период през 2019 г. В зависимост от продължителността на кризата, разгледаните възможности показват, че потенциалният спад варира между 60-80% в международната туристическа икономика през 2021 г. Основната цел в настоящата разработка е да се проучи негативното въздействие на COVID-19 върху авиокомпаниите и международния туризъм. В научното изследване се прилагат редица общовалидни научни методи – наблюдение, анализ, синтез, аналогия, сравнение и други. Резултатите от научното изследване са изведените специфични мерки за развитието на туризма, свързани със здравни протоколи за безопасно пътуване, информационни приложения за посетители, кампании за насърчаване на вътрешния туризъм и план за възстановяване на туризма в дестинациите, чрез насърчаване на иновациите и инвестициите