Ефекти на държавния дълг върху частните инвестиции в България (Научни трудове на УНСС, 2021)
Целта на настоящото изследване е да се установи дали съществува връзка между държавния дълг и частните инвестиции в България, както и по какъв начин се проектира влиянието на дълга върху инвестициите в дългосрочен и краткосрочен период. В хода на анализа се прилагат коинтеграционен анализ (тест на Йохансон) и модел с векторна корекция на грешката. Основният извод, до който се достига е, че не са налице аргументи в подкрепа на тезата, че равнището на държавен дълг в България е причина за изтласкването на частните инвестиции.