Влияние на парична политика на ЕЦБ при негативни лихвени проценти върху вътрешните инвестиции и икономическия растеж в Еврозоната и България (Научни трудове на УНСС, 2021)
Промените в паричната политика след възникването на световната икономическа криза след 2007 г. са съществени. Наблюдава се преход от традиционна към нетрадиционна политика, като използваните инструменти са силно дискреционни и стимулиращи. Политиката на близки до нула или негативни лихвени равнища води до противоречиви резултати за отделните икономики. За периода 2008 – 2019 г. не се наблюдава съществен ръст в инвестиционната активност в Еврозоната и България, който да е съпроводен с високи и устойчиви темпове на икономически растеж, каквато е една от основните цели на неконвенционалната парична политика. Причината се корени в несигурността и недоверието на инвеститорите, които са допълнително подсилени от разнородни геополитически смущения в международната търговия.