Концепцията за транзакционните разходи в теорията на О. Е. Уилямсън (Научни трудове на УНСС, 2021)
Лансирана доста кратко от Коуз, концепцията за транзакционните разходи, привлича сериозен интерес и получава развитие в трудовете на множество автори. Истинска значимост придобива в трудовете на О. Уилямсън, който основополага икономиксът на транзакционните разходи (ИТР) и, до голяма, степен нео-институционализма. Оригиналната идея на Коуз, обаче търпи широки интерпретации у различните автори, което пък повдига въпроси за приемствеността. Настоящият доклад се фокусира върху концепцията на Уилямсън с цел да се откроят някои специфики и разлики на техните трактовки.