Тенденции при делата за престъпления против собствеността и превантивната роля на съдилищата (Научни трудове на УНСС, 2020)
Двойното намаляване на броя на наказателните дела за престъпления против собствеността не може да се обясни нито със спад в тяхното извършване, нито с ниската им разкриваемост. Използването на статистически методи се оказва недостатъчно за обяснение на този феномен и следва да се пристъпи към юридически анализ на проблема. Причината е изменението на чл. 218б от НК, чрез което всяка година се увеличава стойността на предмета на тези престъпления, под която те се наказват по административен ред и не се отчитат от статистиката за престъпленията. Затова следва текстът на чл. 218б НК да бъде възстановен в редакцията си от преди 2010 г. Преди да бъдат отменени постановленията на Пленума на ВС относно превантивната роя на съдилищата, следва да се провери дали престъпленията против собствеността действително са намалели докато съдилищата не са упражнявали функции по предотвратяването им.