Рискове и ефекти от дейността на организациите, предоставящи куриерски услуги и осъществяващи търговия на дребно извън търговски обекти в България (Научни трудове на УНСС, 2020)
Настоящата студия е провокирана от динамиката в развитието на съвременните стопанските дейности, стимулирани от навлизането на информационно-комуникационните технологии в икономиката и личния живот на гражданите. На тази основа е формулирана и водещата цел на изследването, сведена до теоретично обобщение на същността, ролята и мястото на куриерските услуги и търговията на дребно извън търговски обекти, като елементи на веригата на доставки, и от тази позиция да се изследва състоянието и развитието на дейността им на национално ниво и да се посочат възможните рискове, свързани с осъществяването на посочените бизнес дейности. В хода на анализа паралелно са разкрити специфични теоретични аспекти на куриерските услуги и на извънмагазинната търговия на дребно като на база емпирична информация са проследени важни закономерности в тяхното изменение. Разработката завършва с опит за систематизиране на основните рискове, които съпътстват участниците в търговския обмен и осигуряването на неговата логистична поддръжка в лицето на фирмите, опериращи в сферата на пощенските и куриерски услуги.