Предпоставки за изграждане на омниканална стратегия в хранителната верига на доставки (Научни трудове на УНСС, 2020)
Омниканалната стратегия може да се използва като източник на конкурентно предимство не само за електроника и дрехи, но и за хранителните стоки. Изследването  има за цел да разгледа стратегически предимства на омниканалния подход за веригата на доставките и на тази базата да се изведат основните предпоставки за въвеждането на омниканална стратегия в хранителната верига на доставки в България. Методиката на изследването включва анкетно проучване със затворен тип въпроси, конструирани по начин, който позволява да се оцени съществуващото състояние и очакваните изменения в близките три години. Включените в анкетата въпроси дават възможност да се изследват както взаимовръзките във веригата на доставките, така и внедряването на омниканали в хранително-вкусовата промишленост в България. В хода на изследването е приложена Y-образна матрична диаграма, която показва връзката между потребителските изисквания и показателите за вътрешни процеси и каналите за доставка. Все още липсват изследванията в областта на омниканалите в хранителната индустрия в България, което разкрива иновативния характер на изследването. В заключение са направени изводи за необходимостта от въвеждането на омниканална стратегия в хранителната индустрия в България, което ще укрепи потребителската лоялност, а производителите ще получат конкурентни предимства.