Потребление и динамика на брутния вътрешен продукт – емпирични изследвания и резултати (Научни трудове на УНСС, 2020)
Статията e научен обзор на емпиричните изследвания за ролята на потреблението в икономиката. Последователно са представени изследвания за агрегатното потребление и за потреблението на енергия, като е отделено място на публикациите за България. Позицията на авторите, както и резултатите от анализа им са противоречиви, не водят до категорично заключение и няма общ резултат по отношение на причинно-следствената връзка. Резултатите от изследванията свидетелства за това, че нито една от икономическите доктрини не е способна да изработи универсални препоръки, сляпото следване на които ще гарантира успех на икономическата политика и устойчивост на икономическата система.