Управление на рисковете в глобалните вериги за доставка (Научни трудове на УНСС, 2020)
Управлението на рисковете в глобалните вериги за доставка става все по-актуална тематика в наши дни, а основа роля за това имат все по-разнообразните форми за осъществяване на международен бизнес, покачващата се несигурност в глобален аспект и нарастващите потребителски изисквания и очаквания. Настоящето изследване, което се фокусира върху основните аспекти на разглеждания процес, има за цел да анализира съществуващите теории и на тяхна база да представи решение на проблема за управлението на рисковете в глобалните вериги за доставка. За целта са представени вижданията на редица международни организации и реномирани автори по темите за източниците и начините за управление на рискове, засягащи обекта на изследването. На тяхна база са изведени авторска класификация на типовете рискове и авторска концепция за управлението на рисковете в глобалните вериги за доставка.При анализа на съществуващата литература и разработката на авторските виждания е избран фокус върху аспектите на международния бизнес, които засягат разглеждания процес, а по този начин са ограничени и постановките, които се свързват с финансовия мениджмънт и класическите управленски теории. Независимо от това, съществуващата литература е изключително богата на разнообразни виждания и теории, а това е и основното предизвикателство пред създаването на завършена авторска концепция за управлението на рисковете в глобалните вериги за доставка.