Професионално образование и обучение в България – тенденции и предизвикателства в контекста на динамиката на трудовия пазар (Научни трудове на УНСС, 2021)
Съвременното развитие на професионалното образование и обучение в нашата страна се свързва с неговото позитивно въздействие върху заетостта и икономическата активност на хората и се съпровожда с редица предизвикателства за непрекъснато усъвършенстване в разнообразни ракурси. Основната цел на настоящата студия е да се анализира развитието на професионалното образование и обучение в контекста на динамиката на заетостта и икономическата активност в България като се очертаят редица предизвикателства и области за бъдещо усъвършенстване. За постигане на поставената цел се осъществяват редица изследователски задачи, групирани в три основни направления: а) развитие на професионалното образование и обучение в България; б)ползи от професионалното образование и обучение в контекста на заетостта и икономическата активност; в) предизвикателства пред професионалното образование и обучение и необходимост от промени. Резултатите от изследването показват, че професионалното образование предоставя редица предимства на пазара на труда, които се свързват както с възможности за по-висока заетост и икономическа активност така и с достъп до по-високи нива на заплащане.