Структурна конвергенция на България към Еврозоната според разпределението на заетостта сред икономическите сектори (Научни трудове на УНСС, 2021)
Целта на статията е да изследва съществуването на структурна конвергенция на България към Еврозоната, което представлява допълнителна оценка за готовността на икономиката за приемане на еврото. Чрез изчисляването на индекс на дивергенция и прилагането на сигма конвергентен анализ се доказва наличието на структурна конвергенция на България към Еврозоната в периода 2000–2019 г. по отношение на разпределението на заетостта сред икономическите сектори. Наблюдава се също конвергенция на България към Еврозоната в относителния дял на заетостта в сектор селско, горско и рибно стопанство и сектор услуги, но дивергенция в сектор индустрия.