Ефекти и последици от зомби кредитирането (Научни трудове на УНСС, 2021)
Зомби компаниите се определят като компании, които нямат възможност да обслужват своите дългове за дълъг период от време. В този контекст, зомби кредитирането представлява финансиране на зомби компании при особено благоприятни условия с цел предотвратяването на фалит, възстановяване на дейността на компанията, в т.ч. стимулиране на инвестиционната активност и заетостта. Направените до момента множество проучвания в областта, както и текущата разработка стигат до извода, че този тип компании в световен мащаб не успяват да повишат своята производителност и ефективност и следователно използват отпуснатите средства за покриване на минали задължения, което доказва, че зомби кредитирането, в т.ч. и използваните разширени програми за покупка на правителствени облигации в крайна сметка не довежда до стимулиране на вътрешните инвестиции  и ръст в реалния темп на икономически растеж.