Кризите, COVID-19 и ускоряването на Четвъртата индустриална революция (Научни трудове на УНСС, 2021)
Студията има за цел анализ на последствията от пандемията COVID-19 и свързаното с нея ускоряване на дигитализацията като същностна характеристика на Четвъртата индустриална революция. Така поставената цел определя обекта на изследване –пандемичната криза, както и неговия предмет – следствията, които тя има по отношение на дигиталната революция и свързаните с това промени в политикономическата регулация. Затова подходът е политикономически и системен, изследващ взаимодействието на три групи фактори – технологии, икономика и политика в трансформирането на цялостната политикономическа система чрез анализа на отделни нейни подсистеми. В рамките на посочения подход са разгледани въпросите за кризите като фактор за ускоряване на социално-икономическите трансформации. Обърнато е специално внимание на дигитализацията като основен механизъм за управление на пандемията, както и на нейните следствия за производството, услугите, размяната, разпределението, потреблението, труда, образованието, науката, здравеопазването и държавата. За първи път у нас се прави опит за системен анализ на взаимовръзката между пандемията от COVID-19 и укоряването на технологичните иновации, както и на свързаните с това процеси на трансформиране на политикономическата система в резултат на противоречията, предизвикани от ускорено променящите се зависимости между производителни сили и производствени отношения, които налагат необходимост от промени в политическата надстройка на обществото.