Цифровите компетентности на работната сила – приоритет на националната програма „Цифрова България 2025“ (Научни трудове на УНСС, 2021)
Основна цел на настоящето изследване е да се извърши анализ на определена съвкупност от проблеми и да се изведат възможности за достигане на поставената в Националната програма „Цифрова България 2025“ приоритетна цел за повишаване нa цифpoвитe ?oмпeтeнтнocти, в трите й основни направления. По-конкретно задачите се свеждат до изследване на проблеми в областта на модернизиране на образованието в областта на ИКТ; подобряване на качествените характеристики на работната сила в контекста на ИКТ; увеличаване на висококвалифицираните специалисти в областта на ИКТ в България. Съпоставят се особеностите в динамиката на подбрана съвкупност от показатели в България и Европейския съюз (като цяло) през периода 2007 – 2019 г. Достига се до извод за наличен добър потенциал, който може да се оползотвори в по-голяма степен на основата на привеждане в действие на заложените мерки и през следващите години. В изследването се прилагат методите и средствата на емпиричния дескриптивен и сравнителния анализ.