Историческо развитие на уредбата за регистрация на осъжданията (1884 – 2020 г.) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Целта на изследването е чрез сравнително-историческия метод да се изведат тенденциите в развитието на уредбата за регистрация на осъжданията. От създаването си през 1904 г. до днес бюрата за съдимост регистрират все повече и повече факти от съдебното минало на осъдените лица. Макар и тази дейност да е необходима за осъществяване на наказателното правосъдие, се забелязват две негативни тенденции – увеличават се броя и продължителността на последиците от осъждането извън наказанието и лицата, които имат достъп до данните за осъдените. Затова регистрацията в бюрата за съдимост трябва да се счита за главна последица от осъждането, тъй като осигурява възможността за осъществяването на всички останали последици от съдимостта.