Предели на правото на свобода на словото в контекста на отношенията между република северна македония и Република България (Научни трудове на УНСС, 2021)
Правото на свобода на словото, наричано още свобода на изразяване, е признато от десетилетия в националните конституции и в редица международни актове за една от най-значимите ценности във всяко общество. Осигуряването на ефективна закрила на фундаменталните човешки права, сред които е и посоченото право, е основна цел от десетилетия на Организацията на обединените нации, Съвета на Европа, Европейския съюз, както и на много други международни организации. Те изпълняват посочената цел чрез създаване и прилагане на различни инструменти и механизми в областта на правата на човека, които са насочени към установяване на минимални стандарти за закрила на правото на свобода на словото и създаване на условия за пълноценното му реализиране от правните субекти. Безспорно свободата на словото се закриля и в правото на ЕС, и се насърчава от институциите на Съюза. Въпреки този подход и наличието на редица международни и национални норми за закрила на правото на свободно изразяване, през последните години се наблюдава тревожна тенденция за увеличаване нарушенията на това фундаментално човешко право. Пример за тази тенденция се открива и в отношенията между Република България и Република Северна Македония, в които през последните години въпреки положените усилия от българските власти, все по-често се допуска „словото на омразата“ в югозападната ни съседка.