Специфични особености при осъществяване на независим финансов одит на финансовите отчети на транспортните предприятия (Научни трудове на УНСС, 2021)
Независимият финансов одит на финансовите отчети на транспортните предприятия се характеризира със специфични одиторски процедури, с цел определяне на надеждна база за изразяване на одиторско мнение от страна на дипломираните експерт-счетоводители, регистрирани одитори, проверяващи и заверяващи финансовите отчети на тези предприятия относно спазването на счетоводния принцип „Действащо предприятие“. Регистрираните одитори трябва да проверяват за своевременното, достоверно, обективно, правилно, вярно и точно представяне, във всички съществени аспекти, на информацията за имущественото и финансово състояние на транспортните предприятия и за финансовите им резултати, получени в резултат на тяхната дейност. Целта е да се представят, обосноват и откроят в светлината на добрите световни одиторски практики специфичните характеристики на обектите на счетоводно отчитане, формирани в следствие на специфичната дейност на транспортните предприятия, както и прилаганите одиторски процедури при провеждане на независимия финансов одит на техните финансови отчети.Представената разработка може да се използва при провеждането на различни видове финансов одит – вътрешен одит, осъществяван от вътрешните одитори на самите транспортни предприятия; независим финансов одит, осъществяван от дипломирани експерт-счетоводители, регистрирани одитори и външен одит, осъществяван от държавните органи по повод на данъчното облагане на дейността на транспортните предприятия.