Анализът на платежната матрица в игра срещу неутрален противник (Научни трудове на УНСС, 2021)
В студията се разглежда темата за игра срещу неутрален (неразумен) противник и оценяването на неговата смесена стратегия. Целта е да се докаже важността на това, в подобни игри акцентът да пада именно върху анализа на платежната матрица. Задачата е демонстриране възможностите на анализа на платежната матрица при избора на оптимална стратегия срещу неутрален противник.Използвана е методологията на математическото доказателство и проверката на статистически хипотези. Доказано е, че е достатъчно вероятностите да попадат в границите, в които са изпълнени условията за доминация. Доказано е, че анализът на платежната матрица дава информация за границите, в които емпирично получените вероятности на състоянията са надеждни оценки на истинските вероятности. Оценени са източниците за получаване на смесената стратегия на противника. Разгледано е използването на аналитично получените граници за оценяване на емпирично получени вероятности с инструментариума на проверката на статистически хипотези. Подходът е препоръчителен при избор на стратегия в ситуации, в които промяната на стратегията впоследствие или е невъзможна, или струва твърде скъпо.Предлаганият анализ има висока практическата полезност за всички лица, взимащи стратегически решения в условията на игра срещу неутрален противник. Изводът е че само на основата на този анализ може да се избере оптимална стратегия, нечувствителна към неточността смесената стратегия на противника.