Да си тръгнеш или да останеш: плановете на българите във Великобритания след Брекзит (Научни трудове на УНСС, 2021)
Излизането на Великобритания от Европейския съюз засяга плановете на българските имигранти там. Те са значителен брой, който непрекъснато нараства в последните петнадесет години и дори противно на очакванията, след Европейския референдум през юни 2016. На базата на проведено през периода март – април 2019 г. емпирично изследване от авторите сред 361 българи, които живеят във Великобритания, в настоящата статия са разкрити нагласите и очакванията на респондентите за промени в техния живот в резултат на  BREXIT. Обхванати са българи на различна възраст, с различни социално-демографски характеристики и различен статус на пазара на труда. Специален акцент е поставен върху плановете на българите за промяна на местоживеенето им – връщане в България или преместване в друга държава. Анализът разкрива, че фактори като възраст, образование, продължителност на пребиването във Великобритания и степента на интеграция на пазара на труда влияят върху решението на нашите сънародници да си тръгнат или да останат във Великобритания.