Постигане целите на външната миграция: емпиричен анализ чрез модел на логистична регресия (Научни трудове на УНСС, 2021)
Статията представя избрани резултати от анализа на данни от анкетно проучване сред български мигранти, проведено през 2017 г. след тяхното завръщане в България – временно или постоянно. Въз основа на отговорите на въпрос, осигуряващ самооценка на постигането на целите на осъществената външна миграция, е изследвано емпирично възможното взаимодействие между тази оценка и социално-икономическия профил на анкетираните мигранти. За тази цел е използван модел на бинарна логистична регресия с включени променливи за отразяване на демографски, социални и икономически характеристики, както и на такива за миграционния опит на респондента. Изведени са основните резултати относно детерминантите на възприетото постигане на миграционните цели от завърналите се мигранти.