Завръщащите се български мигранти: статусни неравенства и социално-икономическа мобилност (Научни трудове на УНСС, 2021)
В статията се тематизират социалните неравенства и мобилност на завръщащите се български мигранти. Анализира се техния социално-икономически статус и промените в него в хода на извършваните миграционни движения. Основен акцент е поставен върху икономическите (доходи, заетост, имущество), образователните и квалификационните неравенства на завръщащите се мигрантите. Проследява се вертикалната (възходяща и низходяща) икономическа и социална мобилност на ремигрантите през целия миграционен цикъл и отделните му фази. Чрез самооценки на финансовото и социалното положение на завръщащите се мигранти се представят комплексните стратификационни ефекти от извършената миграция.