Интернационализация на националните пощенски оператори: развитие и утвърждаване на позиции в традиционни и нови мрежи (Научни трудове на УНСС, 2019)
Като отчита нарастващата икономическа интеграция и разнообразяването на играчите на международния пазар, студията цели да изясни същностната характеристика на участието на националните пощенски оператори в системата на международния бизнес. Авторът формулира базисен модел на това участие и извежда като основен фактор за формирането му административното наследство на операторите. Последното е производна на принадлежността им към две мрежи (традиционни) с изразени позиции на държавата в тях – системата от държавни институции и глобалната пощенска мрежа. Като използва утвърдени модели за анализ на обкръжението, авторът извежда факторите на макро-, мезо- и микроравнище с най-силно въздействие върху по-нататъшното развитие на базисния модел. Те създават възможности за задълбочаване на процеса на интернационализация чрез навлизане в нови мрежи. Основният извод на изследването е, че участието на изучаваните компании в международния бизнес е междуорганизационно явление – в основата му стои взаимодействието с различни организации в традиционните и новите мрежи и изграждане на позиции. Приносът на студията е свързан с интегриране на знание от областта на международния бизнес и мениджмънт към бизнес практиката в пощенския сектор, чрез което се изяснява основата на интернационализацията на операторите. За първи път е изведен базисният модел и са систематизирани факторите за утвърждаването и развитието му.