Финансирането на българската политическа реклама в медиите (2003 – 2018) (Научни трудове на УНСС, 2019)
В настоящата статия се анализират изразходваните финансови средства от българските партии по време на предизборните кампании и институционалната реклама в медиите през периода 2003 – 2018 г. Целта на изследването е да се разгледат публичните финансирания на държавните институции, а задачите са да се проследят разходите за т.нар. „институционална реклама“ и отделните вложени средства в различни електронни и печатни средства за масова информация. По този начин е поставен фундаменталният проблем за публичното финансиране на българските политически партии въз основа на разбиранията за същността на политическата реклама. Посочени са конкретни резултати във финансирането на партиите и медиите в България, което е подкрепено с емпиричен материал. Направени са и съответните изводи, които произтичат от анализираните фактологически данни, както и някои препоръки за подобряване на партийното финансиране в страната. Ограниченията в изследването се простират в рамките на 15-годишен период (2003 – 2018 г.). Стойността на разработката се отличава с това, че този проблем е един от първите, които се анализират в българската политическа наука.