Потреблението на домакинствата в неокласическия макроикономикс – предположения и реалност (Научни трудове на УНСС, 2019)
Основните предположения, върху които се изгражда неокласическата икономическа теория и на база на които тя дава своите препоръки за икономическата политика, са свързани с атомизма и рационалността в индивидуалното поведение и стремежа към максимизиране на полезността и печалбата. Заедно с няколко други предварителни условия те стоят в основата и на неокласическата теория за потреблението и спестяването на домакинствата. В статията са представени няколко примера за различията между тези стандартни предположения и действителното поведение на българските домакинства в периода 2000 – 2018 г. Те подчертават необходимостта от внимателна преценка на обективните дадености при моделирането и прогнозирането на икономическата динамика и при разработването и провеждането на икономическата политика.