Големите данни, икономическите теории и политическата икономия на дигиталната икономика (Научни трудове на УНСС, 2019)
Изследването си поставя за цел да разгледа как големите данни променят характера на икономическите теории, на икономиката и политиката в условията на преход към дигитални икономики. От една страна, икономическата наука, както и всяка наука, се основава на анализа на определени емпирични данни и съответни теории. Това, което наблюдаваме днес, е експоненциален скок на количеството на всички видове данни, които променят социалните науки изобщо, включително и икономическата наука. От друга страна, настъпват промени в предмета и обекта на икономическите знания. Големите данни имат следствия за функционирането на икономиката, за цялостното взаимодействие между технологични, икономически и политически фактори, което налага използването на политикономическа методология. Изследването има теоретичен характер и се базира на дискусията днес между поддръжниците за края на теорията и техните опоненти. За постигането на изследователската цел последователно са разгледани връзката между икономическите теории и данните, необходимостта от промени в икономическите теории, промените в политикономическите системи в резултат от нахлуването на „големите данни“. Прави се изводът за тенденцията и необходимостта от качествени промени в емпиричната база на икономическите изследвания, но се поддържа тезата за необходимост от икономическа теория, която трябва да се развива по посока на преход към една политическа икономия на големите данни. Изследването поставя началото на осмисляне и дискусия по тази тема в България.