Балканските държави и индекс на демокрация (2017) (Научни трудове на УНСС, 2019)
В статията се разглеждат резултатите в изследването на EconomistIntelligence Unit за индекса на демокрация за 2017 година: общо представяне на изследването; резултатите за Балканските държави по основните критерии: изборно поведение и плурализъм; функциониране на правителството; политическо участие; политическа култура; граждански свободи. Целта, която си поставяме е да се анализират оценките за демокрацията и нейното функциониране в доклада наEconomist Intelligence Unit (2017). Търси се отговор на въпроса защо на Балканите няма „пълни демокрации“.