Информационното общество и глобализацията – реалности и предизвикателства (Научни трудове на УНСС, 2020)
В съвременното световно стопанство се наблюдава фундаментална трансформация, която засяга всички сфери на човешкия живот.Целта на статията е да покаже формирането на информационното общество в условията на глобализация и да очертае реалностите и предизвикателствата, които стоят за решаване в новите условия. Чрез преглед на някои основни теоретични постановки за информационното общество и глобализацията се подчертава водещото значение на информацията и новите технологии за социално-икономическото развитие на страните. В резултат от теоретичното изследване са систематизирани и анализирани положителните и отрицателните ефекти от глобализацията и приложението на новите технологии.