Влиянието на дохода и стопанския цикъл върху раждаемостта в България, 2000-2016 г. (Научни трудове на УНСС, 2020)
През последните три десетилетия населението на България намалява, което създава пречки пред стопанското развитие на страната. Налице е обаче и обратна връзка – икономическите процеси да оказват влияние върху демографските. В статията се изследва влиянието на дохода и стопанския цикъл върху раждаемостта. Независимо от първоначалното равнище на дохода, раждаемостта спада по време на криза и се увеличава, когато икономиката се възстановява. Но в дългосрочен план повишаването на доходите вероятно няма да доведе до по-висока раждаемост. Вместо това може да се очаква промяна в структурата на раждаемостта по възрастови групи.